Crossband

Användning av egen cross-band (duobands radio med inbyggd cross-band)

Denna repeater stödjer användandet av egen cross-band repeater (endast FM). Repeatern sänder ut subton (CTCSS) 118,8 Hz när repeatern sänder. Eftersom subtonen enbart aktiveras när repeatern sänder så går det utmärkt att använda en privat cross-band mot repeatern.  

Om ni använder en tillfällig cross-band mot repeatern så tänk på att alltid använda subton (CTCSS) 118,8 Hz på båda banden, dvs 2m sidan och din simplex frekvens på 70cm. Detta är mycket viktigt för att förhindra störningar att komma in på repeaterns infrekvens.

Har du en cross-band aktiverad mot denna repeater under en längre tid så skicka ett mail till [javascript protected email address] med ditt QTH och vilken frekvens du använder på 70cm. Detta är viktigt för att förhindra störningar samt att kunna informera om förändringar som kan påverka dina cross-band.  

Cross-band i Ulricehamns centrum

Det finns en aktiv cross-band länk som täcker upp centrala Ulricehamn på 70cm. Denna cross-band är ett bra alternativ om man befinner sig i Ulricehamns centrum (och utmed sjön Åsunden) med handapparat och vill köra låg effekt. 

Använd nedan inställning för att köra cross-band repeatern...

Frekvens: 434.675 MHz

Duplex: -2 MHz

CTCSS: 118,8 Hz

 ***Då detta är en cross-band repeater så kan inte din motstation köra på samma band (70cm). Den du har QSO med måste köra direkt på repeatern 145.675 MHz***

Man kan dock monitorera infrekvensen om fler kör på 70cm sidan och som är tillräckligt nära för att höras på direkten.